
21. yüzyılın tarihsel akıs içinde, degisimin en derin yasandıgı çag oldugu sosyal bilimciler tarafından dile getirilir. Söz konusu degisimin temelinde, kentlesme, bilimsel gelismeler ve dijital teknolojilerin belirleyici olduguna isaret edilir. Yasamın her alanında etkili olan bu büyük degisimin sonuçlarının, bazı sosyal gruplar açısından farklılastırıcı oldugunu belirtmek mümkündür.
Örnegin çocukların psiko-sosyal gelisimleri, söz konusu degisim dinamiklerinden anlamlı düzeyde etkilenmektedir. Kültürel aktarımın kesintiye ugramasına neden olan genis aile yerine çocukların çekirdek aile içinde yetismeleri, kentsel ortamda ebeveynlerin güven duygularındaki baslayan zayıflama, oyun ve akran iliskilerini zayıflatan kentsel mekân tasarımı, artan dijital teknoloji bagımlılıgı gibi hususlar bu degisimin hem nedenleri hem de sonuçları arasında gösterilebilir.
Benzeri örnekleriyle bu degisimler, çocukların gelisimlerinde ve ilerleyen yasamları üzerinde, önceki kusaklarla kıyaslanmayacak kadar farklılıklar, kısıtlılıklar ve zaman zaman da olumsuz olarak nitelenebilecek sorunlara yol açmaktadır.
Bu çerçevede Üsküdar Belediyesi’nin ev sahipliginde ve ilgili kurumların destegi ile çocukları merkeze alan ve çocukların da kendilerini ifade edebilecekleri Çocuk Zirvesini gerçeklestirerek, “kardeslik, arkadaslık ve akranlık” temaları çerçevesinde söz konusu degisim ve yansımaları, çocukların gereksinimleri, ailelerin ve diger sosyal çevrelerin karsılastıgı zorluklar ve bu konularda politika yapıcılara veri olusturacak öneriler degerlendirilecektir.
Gerçeklestirilecek zirvede yapılacak tartısmalar dogrultusunda ve zirve sonrasında ebeveynler, STK’lar, egitimciler, uzmanlar ile gerçeklestirilecek politika belirleme grup toplantılarında, ilgili konularda somut projelere kaynaklık edecek ve muhtemel sorun alanlarında müdahale gelistirici ve iyilestirici katkılar sunması beklenen sonuçlara ulasılması hedeflenmektedir.